Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Placki ziemniaczane z przesłaniem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 5 Maj, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Placki ziemniaczane z przesłaniem

Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • pół łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • 1/3 cebuli
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier albo śmietana
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je w misce na 15 minut bez mieszania (dobrze ją trochę przechylić). Odlewać zbierający się sok. Na koniec docisnąć ziemniaki i odlać resztę soku. Do ziemniaków dodać sól, startą cebulę, mąkę i jajko. Wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść masę, rozprowadzając ją na cienki albo dość cienki (jak kto lubi) placek. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Gotowe podawać z cukrem albo śmietaną.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)