Klopsy z młodymi warzywami
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa (z indyka, albo 1/2 kg wieprzowego + 1/2 kg wołowego – zmieszane)
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 średnie młode marchewki
- pietruszka
- garść liści selera
- por
- 2 łyżki posiekanego koperku
- świeży lubczyk (łyżka)
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
Mięso, posolić, dodać jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Uformować klopsy. Wrzucić je do gotującej się, lekko osolonej wody – tak, żeby tylko je przykryła. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na średnim ogniu przez 20 minut. Dodać obrane, umyte marchewki, pietruszkę, pora (pokrojonego na ok. 2 cm kawałki), liście selera, lubczyku. Gotować dalej jeszcze ok. 15 minut. Na 2 minuty przed końcem, dodać koperek. Podawać z młodymi ziemniakami.
Smacznego !