Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Klopsy z młodymi warzywami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 19 Maj, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Klopsy z młodymi warzywami

Składniki:
  • 1 kg mielonego mięsa (z indyka, albo 1/2 kg wieprzowego + 1/2 kg wołowego – zmieszane)
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 średnie młode marchewki
  • pietruszka
  • garść liści selera
  • por
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • świeży lubczyk (łyżka)
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
Mięso, posolić, dodać jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Uformować klopsy. Wrzucić je do gotującej się, lekko osolonej wody – tak, żeby tylko je przykryła. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na średnim ogniu przez 20 minut. Dodać obrane, umyte marchewki, pietruszkę, pora (pokrojonego na ok. 2 cm kawałki), liście selera, lubczyku. Gotować dalej jeszcze ok. 15 minut. Na 2 minuty przed końcem, dodać koperek. Podawać z młodymi ziemniakami.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)