Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kotlety mielone z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 2 Czerwiec, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kotlety mielone

Składniki:
  • 1/2 kg  mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 kajzerki
  • 3 łyżki bułki tartej  ( do kotletów )
  • szklanka bułki tartej do obtoczenia kotletów
  • jajko
  • cebula
  • pieprz
  • sól
  • łyżka masła
  • olej/oliwa do smażenia
Kajzerki wymoczyć w zimnej wodzie (w misce) ok. 10 minut. Po tym czasie odcisnąć je z wody. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle, na patelni. Odstawić do ostygnięcia. Mięsa połączyć, dodać jajko, sól pieprz, odciśnięte kajzerki, bułkę tartą i zeszkloną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso powinno dobrze się połączyć, nie za suche ale też nie rozpadać się. Formować kotlety lekko je spłaszczając. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju/oliwie, na patelni przez 15 minut. Obracać. Na 5 minut przed końcem, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)