Kotlety mielone
Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 kajzerki
- 3 łyżki bułki tartej ( do kotletów )
- szklanka bułki tartej do obtoczenia kotletów
- jajko
- cebula
- pieprz
- sól
- łyżka masła
- olej/oliwa do smażenia
Kajzerki wymoczyć w zimnej wodzie (w misce) ok. 10 minut. Po tym czasie odcisnąć je z wody. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle, na patelni. Odstawić do ostygnięcia. Mięsa połączyć, dodać jajko, sól pieprz, odciśnięte kajzerki, bułkę tartą i zeszkloną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso powinno dobrze się połączyć, nie za suche ale też nie rozpadać się. Formować kotlety lekko je spłaszczając. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju/oliwie, na patelni przez 15 minut. Obracać. Na 5 minut przed końcem, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień.
Smacznego !