Wątróbka drobiowa z jabłkiem i risotto
Składniki:
- 30 dkg wątróbki drobiowej
- jabłko (soczyste, twarde)
- 3 łyżki masła
- sok z cytryny
- łyżka cukru
- mąka do obtoczenia wątróbki
- 2 szklanki bulionu
- Risotto:
- szklanka ryżu
- młody seler
- 3 młode marchewki
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 papryczki chili
- pół szklanki mrożonego groszku
- 1/3 szklanki oliwy
- gałązka lubczyku
Wątróbkę oczyścić z błon i umytą obtoczyć w mące. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić wcześniej obrane i pokrojone marchewki i seler. Smażyć przez kilka minut do zrumienienia. Dodać pokrojoną cebulę, chili, groszek, czosnek (bez obierania) i posiekany lubczyk. Po dwóch minutach ryż. Mieszać i smażyć przez 5 minut. Dodać bulion i po zagotowaniu odstawić garnek na 20 minut. (najlepiej zawinąć w gruby koc albo kołdrę). Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić wątróbkę obtoczoną w mące i smażyć, obracając ok. 15 minut. Posolić. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, wrzucić na łyżkę masła do rondelka, dodać sok z cytryny. Po 3 minutach cukier. Gotowe risotto wyłożyć na półmisek, obok wątróbkę i jabłka. Wątróbkę polać sosem z jabłek.
Smacznego !