Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i risotto cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 5 Czerwiec, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i risotto

Składniki:
  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  • jabłko (soczyste, twarde)
  • 3 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • łyżka cukru
  • mąka do obtoczenia wątróbki
  • 2 szklanki bulionu
  • Risotto:
    • szklanka ryżu
    • młody seler
    • 3 młode marchewki
    • cebula
    • ząbek czosnku
    • 2 papryczki chili
    • pół szklanki mrożonego groszku
    • 1/3 szklanki oliwy
    • gałązka lubczyku
Wątróbkę oczyścić z błon i umytą obtoczyć w mące. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić wcześniej obrane i pokrojone marchewki i seler. Smażyć przez kilka minut do zrumienienia. Dodać pokrojoną cebulę, chili, groszek, czosnek (bez obierania) i posiekany lubczyk. Po dwóch minutach ryż. Mieszać i smażyć przez 5 minut. Dodać bulion i po zagotowaniu odstawić garnek na 20 minut. (najlepiej zawinąć w gruby koc albo kołdrę). Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić wątróbkę obtoczoną w mące i smażyć, obracając ok. 15 minut. Posolić. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, wrzucić na łyżkę masła do rondelka, dodać sok z cytryny. Po 3 minutach cukier. Gotowe risotto wyłożyć na półmisek, obok wątróbkę i jabłka. Wątróbkę polać sosem z jabłek.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)