Karkówka pieczona albo grillowana
Składniki:
- 1/2 kg karkówki (albo więcej)
- łyżka listków tymianku
- łyżka listków kocanki włoskiej (albo lubczyku)
- 3 ząbki czosnku
- 1/5 szklanki octu jabłkowego (albo sok z cytryny)
- łyżka miodu
- oliwa – 4 łyżki
- sól
- pieprz
Umyte plastry mięsa naciąć w kilku miejscach. Do miski wlać oliwę, ocet, miód, posiekane zioła, czosnek, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Do takiej marynaty włożyć mięso, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Potem piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Jeśli grillujemy, po pół godzinie przykryć folią aluminiową albo pokrywką i grillować następne 30 minut.
Smacznego !