Dorsz w panierce orzechowej
Składniki:
- 1/2 kg dorsza
- 30 dag orzechów włoskich
- 3 łyżki bułki tartej
- mąka kukurydziana
- natka pietruszki
- 2 jajka
- olej/oliwa
- sok z połówki cytryny
- sól
- biały pieprz
Rybę pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć sokiem z cytryny, solą, pieprzem i wstawić na 20 minut do lodówki. Orzechy rozbić w moździerzu na drobniejsze kawałki (nie na miazgę), zmieszać je z bułką tartą i posiekaną natką. Jajka roztrzepać w miseczce. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące kukurydzianej, jajku i orzechowej panierce. Patelnię rozgrzać a następnie wlać na nią olej/oliwę. Smażyć kawałki ryby na złocisty kolor. (ok. 3,4 minut z każdej strony).
Smacznego !