Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Szpecle z kurkami w śmietanie z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 31 Lipiec, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Szpecle z kurkami w śmietanie

Składniki:
  • 20 dag kurek
  • cebula
  • sól
  • 4 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • koperek/natka pietruszki
  • Szpecle:
    • 3/4 szklanki wody
    • 2 szklanki mąki
    • 2 jajka
    • szczypta soli
Kurki oczyścić, większe pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę ( dość drobno ). Na patelni, na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać kurki. Posolić. Jak puszczą sok, dodać śmietanę, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10, 15 minut. Składniki na szpecle (kluski) dobrze wymieszać i przecierać w durszlaku nad garnkiem z wrzącą, osoloną wodą. Jak wypłyną, gotować jeszcze przez minutę. Gotowe odcedzić, wyłożyć na półmisek, na to kurki w śmietanie. Przystroić posiekanym koperkiem albo natką pietruszki.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)