Szpecle z kurkami w śmietanie
Składniki:
- 20 dag kurek
- cebula
- sól
- 4 łyżki śmietany
- łyżka masła
- koperek/natka pietruszki
- Szpecle:
- 3/4 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
Kurki oczyścić, większe pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę ( dość drobno ). Na patelni, na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać kurki. Posolić. Jak puszczą sok, dodać śmietanę, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10, 15 minut. Składniki na szpecle (kluski) dobrze wymieszać i przecierać w durszlaku nad garnkiem z wrzącą, osoloną wodą. Jak wypłyną, gotować jeszcze przez minutę. Gotowe odcedzić, wyłożyć na półmisek, na to kurki w śmietanie. Przystroić posiekanym koperkiem albo natką pietruszki.
Smacznego !