Grillowane jabłka z wątróbką i ziemniakami
Składniki:
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 2 jabłka (szare renety)
- młode, małe ziemniaki
- 1, 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- łyżeczka cukru
- mąka do obtoczenia wątróbki
Ziemniaki wyszorować, usunąć ciemne plamy i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Wątróbkę oczyścić z błon, umyć w zimnej wodzie, obtoczyć w mące, posolić i smażyć na maśle na patelni przez 20 minut. Obracać aby z każdej strony wątróbka była zarumieniona. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć je na patelni grillowej, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i grillować na małym ogniu. Gotową wątróbkę i odcedzone ziemniaki ułożyć na patelni grillowej pomiędzy kawałkami jabłek i wszystko jeszcze grillować przez kilka minut.
Smacznego !