Ptysie domowe
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- 4 jajka
- 125 g masła
- bita śmietana ( śmietana + cukier – ubite ) albo gotowa bita śmietana ze sklepu
- cukier puder do posypania
- ewentualnie owoce i mięta
W rondelku zagotować wodę z masłem. Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. Mieszać energicznie aż masa będzie gładka a ciasto będzie ”odchodziło” od ścianek rondelka. Odstawić do ostygnięcia. Potem wbijać po jednym jajku (mieszać na masę, wbijać następne, mieszać itd.) Na blasze do pieczenia ułożyć papier do pieczenia i formować ptysie (można łyżką albo rękawem cukierniczym). Między ptysiami powinna być zachowana odległość (na dwa ptysie), ponieważ ciasto sporo urośnie. Piec w temperaturze 200 stopni przez 28 minut. Gotowe, przekroić, nałożyć bitą śmietanę, posypać cukrem pudrem, dodać poziomki, jagody, maliny itp. oraz listki mięty.
Smacznego !