Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ptysie domowe z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 21 Sierpień, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Ptysie domowe

Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • bita śmietana ( śmietana + cukier – ubite ) albo gotowa bita śmietana ze sklepu
  • cukier puder do posypania
  • ewentualnie owoce i mięta
W rondelku zagotować wodę z masłem. Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. Mieszać energicznie aż masa będzie gładka a ciasto będzie  ”odchodziło” od ścianek rondelka. Odstawić do ostygnięcia. Potem wbijać po jednym jajku (mieszać na masę, wbijać następne, mieszać itd.) Na blasze do pieczenia ułożyć papier do pieczenia i formować ptysie (można łyżką albo rękawem cukierniczym). Między ptysiami powinna  być zachowana odległość (na dwa ptysie), ponieważ ciasto sporo urośnie. Piec w temperaturze 200 stopni przez 28 minut. Gotowe, przekroić, nałożyć bitą śmietanę, posypać cukrem pudrem, dodać poziomki, jagody, maliny itp. oraz listki mięty.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)