Przegrzebki z ostrą nutą
Składniki:
- kilka przegrzebków
- duży ząbek czosnku
- kawałek (dwucentymetrowy) świeżego imbiru
- 3 papryczki chili średnio ostre, albo ostre
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- sok z limonki
- łyżka masła
- pół łyżeczki kolorowego pieprzu
- sól
Masło roztopić na patelni (żeby się nie paliło), wrzucić papryczki w całości, obrany, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Wrzucić przegrzebki. Smażyć krótko, około dwóch, trzech minut z każdej strony. Po minucie dodać sos sojowy, sok z limonki, pieprz, sól i szczypiorek. Gotowe, przełożyć na półmisek i posypać świeżym szczypiorkiem. (zamiast szczypiorku, do smażenia, można dodać tajską bazylię).
Smacznego !