Gulasz wołowo-cebulowo-paprykowy
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 2 papryki żółte, polskie
- 1 papryka zielona albo czerwona
- 3 papryczki chili
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- sól
- pieprz tłuczony
- 2 łyżki masła
- oliwa do smażenia
- woda albo bulion ( ok 1.5 l )
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie, na patelni. Papryki pokroić, wcześniej usuwając gniazda nasienne. Chili posiekać, cebule obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Wszystkie składniki (oprócz mięsa) dusić na maśle, w rondelku, przez kilka minut. Posolić, dodać pieprz. Mięso przełożyć do garnka, dodać pozostałe składniki, liść laurowy, wymieszać, zalać bulionem albo wodą (tak, żeby płyn tylko przykrył składniki) i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez półtorej godziny. Podawać z ryżem albo makaronem.
Smacznego !