Rosół
Składniki:
- kurczak – ok. 120 dkg albo porcja rosołowa
- mięso wołowe – szponder, gicz itp (ok. 30 dkg)
- włoszczyzna
- liście selera
- kawałek kapusty włoskiej
- sól
- natka pietruszki
- makaron – najlepiej domowy albo świeży kupowany w próżniowych opakowaniach.
Gotować mięso wołowe przez 30 minut (po zagotowaniu zebrać ścięte białko łyżką cedzakową), następnie dodać drób. Jeśli kurczaka, najpierw trzy razy zamoczyć go na sekundę we wrzącej wodzie (zamoczyć, wyjąć, zamoczyć itd.) Wtedy, podczas gotowania skórka nie pęknie. Zmniejszyć ogień (wywar powinien ” pyrkać ” – wtedy będzie klarowny). Po godzinie dodać obraną i umytą włoszczyznę oraz umyte liście selera. Posolić. Gotować dalej aż warzywa zmiękną. Gotowy rosół podawać z makaronem (najlepiej al dente) i posiekaną natką pietruszki. Z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową z majonezem a z kurczaka wyciąć piersi, poprzecinać skórkę i podsmażyć na maśle, na patelni (skórką do dołu).
Smacznego !