Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Rosół z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 11 Wrzesień, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Rosół

Składniki:
  • kurczak – ok. 120 dkg albo porcja rosołowa
  • mięso wołowe – szponder, gicz itp (ok. 30 dkg)
  • włoszczyzna
  • liście selera
  • kawałek kapusty włoskiej
  • sól
  • natka pietruszki
  • makaron – najlepiej domowy albo świeży kupowany w próżniowych opakowaniach.
Gotować mięso wołowe przez 30 minut (po zagotowaniu zebrać ścięte białko łyżką cedzakową), następnie dodać drób. Jeśli kurczaka, najpierw trzy razy zamoczyć go na sekundę we wrzącej wodzie (zamoczyć, wyjąć, zamoczyć itd.) Wtedy, podczas gotowania skórka nie pęknie. Zmniejszyć ogień (wywar powinien ” pyrkać ” – wtedy będzie klarowny). Po godzinie dodać obraną i umytą włoszczyznę oraz umyte liście selera. Posolić. Gotować dalej aż warzywa zmiękną. Gotowy rosół  podawać z makaronem (najlepiej al dente) i posiekaną natką pietruszki. Z ugotowanych warzyw  można zrobić sałatkę jarzynową z majonezem a z kurczaka wyciąć piersi, poprzecinać skórkę i podsmażyć na maśle, na patelni (skórką do dołu).
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)