Sernik z budyniem
Składniki:
1. Masa:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka (do kupienia w sklepach)
- 200 g masła
- szklanka cukru pudru
- opakowanie budyniu waniliowego albo śmietankowego
- 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
- 6 jajek
- szczypta soli
2. Spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła ( zimnego )
- 2 żółtka
- łyżka śmietany – 18 %
- pół szklanki cukru pudru
Do przesianej mąki dodać pokrojone na kawałki masła, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę, dwie. Po tym czasie wyjąć ciasto z folii, rozwałkować, przełożyć do formy i piec przez 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika do ostygnięcia. Masa: utrzeć masło, dodać stopniowo cukier puder, potem żółtka ( najlepiej po jednym) miksować, następne, miksować itd. Dodać stopniowo ser, miksować. Na koniec dodać budyń, kaszę manną, proszek do pieczenia. Miksować. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodać do masy i wymieszać wszystko najlepiej drewnianą łyżką. Masę wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać powierzchnię i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 70 minut. Po 40 minutach warto przykryć wierzch folią aluminiową żeby się za bardzo nie przypiekł. Po wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim ciasto jeszcze na 20 minut.
Smacznego !