Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Sernik z budyniem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 13 Wrzesień, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Sernik z budyniem

Składniki:

1. Masa:
  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka (do kupienia w sklepach)
  • 200 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • opakowanie budyniu waniliowego albo śmietankowego
  • 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • 6 jajek
  • szczypta soli
2. Spód:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła ( zimnego )
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany – 18 %
  • pół szklanki cukru pudru
Do przesianej mąki dodać pokrojone na kawałki masła, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę, dwie. Po tym czasie wyjąć ciasto z folii, rozwałkować, przełożyć do formy i piec przez 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika do ostygnięcia. Masa: utrzeć masło, dodać stopniowo cukier puder, potem żółtka ( najlepiej po jednym) miksować, następne, miksować itd. Dodać stopniowo ser, miksować. Na koniec dodać budyń, kaszę manną, proszek do pieczenia. Miksować. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodać do masy i wymieszać wszystko najlepiej drewnianą łyżką. Masę wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać powierzchnię i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 70 minut. Po 40 minutach warto przykryć wierzch folią aluminiową żeby się za bardzo nie przypiekł. Po wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim ciasto jeszcze na 20 minut.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)