Ryż zapiekany z warzywami i serem
Składniki:
- szklanka ryżu
- mały seler
- 2 małe marchewki
- cebula
- 2 papryczki chili
- garść fasoli albo groszku
- olej/oliwa do smażenia – ok. pół szklanki
- kilka plastrów twardego żółtego sera
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Do garnka wlać olej, rozgrzać i wrzucić pokrojone w kostkę (wcześniej obrane) marchewki i seler. Smażyć ok. 10 minut aż do zarumieniania. Odcedzić nad miseczką (oleju nie wylewać z miseczki). Fasolkę ugotować tak, żeby nie była zbyt miękka. Cebulę obrać, pokroić (nie za drobno). Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, zmieszać z cebulą, fasolką i posiekanym chili, na wierzch ułożyć warzywa. Wszystko polać olejem ze smażenia warzyw. Całość obłożyć plastrami sera żółtego. Piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Smacznego !