Szaszłyki z boczniaków
Składniki:
- kilka boczniaków
- 2 żółtka
- papryka wędzona w proszku (albo inna)
- bułka tarta
- sól
- olej do smażenia
- dodatek: kapusta biała w sosie winegret – składniki:
- kawałek białej kapusty
- 3 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- mała łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- ząbek czosnku
Boczniaki pokroić na skrzydełka, obtoczyć w roztrzepanych żółtkach, następnie w bułce tartej zmieszanej z papryką i solą. Każdy kawałek nadziać na patyczki do szaszłyków. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony przez kilka minut. Kapustę poszatkować. Oliwę zmieszać z sokiem z cytryny i solą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać cukier. Wymieszać. Sos dodać do kapusty chwilę przed podaniem.
Smacznego !