Wołowina z pieczarkami, boczniakami i ciecierzycą
Składniki:
- 60 dkg wołowiny bez kości
- 20 dkg pieczarek
- 20 dkg boczniaków
- szklanka ciecierzycy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz tłuczony
- liść laurowy
- 2 łyżki masła do smażenia grzybów
- olej/oliwa do smażenia mięsa
Ciecierzycę umyć, zalać wodą w miseczce, odstawić na 10 godzin. Po tym czasie, ciecierzycę przełożyć na sitko, umyć, przesypać do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości – ok. godziny (nie solić). Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie, na patelni, aż się lekko zrumieni. Przełożyć do garnka, zalać wodą (tylko żeby je przykryła). Dodać grzyby, wcześniej oczyszczone, pokrojone na niezbyt małe kawałki i obsmażone na patelni, na maśle oraz liść laurowy. Doprawić solą. Wszystko dusić na małym ogniu przez półtorej godziny. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę (najlepiej do zup) oraz ugotowaną ciecierzycę.
Smacznego !