Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Wołowina z pieczarkami, boczniakami i ciecierzycą z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 31 Październik, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Wołowina z pieczarkami, boczniakami i ciecierzycą

Składniki:
  • 60 dkg wołowiny bez kości
  • 20 dkg pieczarek
  • 20 dkg boczniaków
  • szklanka ciecierzycy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz tłuczony
  • liść laurowy
  • 2 łyżki masła do smażenia grzybów
  • olej/oliwa do smażenia mięsa
Ciecierzycę umyć, zalać wodą w miseczce, odstawić na 10 godzin. Po tym czasie, ciecierzycę przełożyć na sitko, umyć, przesypać do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości – ok. godziny (nie solić). Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie, na patelni, aż się lekko zrumieni. Przełożyć do garnka, zalać wodą (tylko żeby je przykryła). Dodać grzyby, wcześniej oczyszczone, pokrojone na niezbyt małe kawałki i obsmażone na patelni, na maśle oraz liść laurowy. Doprawić solą. Wszystko dusić na małym ogniu przez półtorej godziny. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę (najlepiej do zup) oraz ugotowaną ciecierzycę.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)