Kolorowe warzywa z chrupiącym boczkiem
Składniki:
- mała cukinia (taka nie ma pestek, za to ma cienką skórę)
- czerwona cebula
- papryka czerwona – podłużna albo inna
- papryczki chili (liczba zależy od upodobań do ostrości)
- 2 pomidory
- kilka plastrów wędzonego (nie parzonego) boczku
- świeże liście bazylii
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Cukinię umyć (nie obierać ze skórki), przeciąć wzdłuż, potem w poprzek na ok. dwu centymetrowe kawałki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją na kawałki. Cebulę, obrać, posiekać (niezbyt drobno). Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić cukinię, paprykę i cebulę. Smażyć bez przykrycia ok. ośmiu minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory, obrane ze skórki, pokrojone na ćwiartki. Wszystko posolić i smażyć jeszcze przez trzy minuty. Warzywa powinny być miękkie ale zachowujące chrupkość. Pomidory nie powinny zamienić się w sos. W czasie smażenia się warzyw, wrzucić plastry boczku na patelnię grillową i grillować do czasu aż boczek będzie rumiany i chrupiący. Gotowe warzywa wyłożyć na półmisek, na nie boczek (wraz z sosem). Wszystko posypać listkami bazylii.
Wegetarianom polecam wersję bez boczku. Zamiast niego, pod koniec smażenia się warzyw, można dodać ser: starty żółty albo parmezan i wszystko na dwie minuty przykryć pokrywką.
Smacznego !