Gicz wołowa duszona
Składniki:
- Gicz wołowa ok. 1, 2 kg
- cebula czosnkowa
- cebula zwykła
- 2 marchewki
- pół selera (średniego)
- pietruszka
- por
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól
- woda
Mięso posolić i obsmażyć z każdej strony na maśle połączonym z olejem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia (razem z sosem). Obrane marchewki, seler, pietruszkę i cebule pokroić na ok. dwucentymetrowe kawałki, ułożyć wokół pieczeni. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Wszystko zalać gorącą wodą (do połowy mięsa). Naczynie przykryć folią aluminiową i dusić w piekarniku, w temperaturze 160 stopni przez 5 godzin. Takie mięso najlepiej dusić długo w średniej temperaturze do czasu aż będzie odchodziło od kości. Smakosze doceniają bardzo smaczny szpik z kości.
Smacznego !