Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Gicz wołowa duszona z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 13 Listopad, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Gicz wołowa duszona

Składniki:
  • Gicz wołowa ok. 1, 2 kg
  • cebula czosnkowa
  • cebula zwykła
  • 2 marchewki
  • pół selera (średniego)
  • pietruszka
  • por
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • woda
Mięso posolić i obsmażyć z każdej strony na maśle połączonym z olejem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia (razem z sosem). Obrane marchewki, seler, pietruszkę  i cebule pokroić na ok. dwucentymetrowe kawałki, ułożyć wokół pieczeni. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Wszystko zalać gorącą wodą (do połowy mięsa). Naczynie przykryć folią aluminiową i dusić w piekarniku, w temperaturze 160 stopni przez 5 godzin. Takie mięso najlepiej dusić długo w średniej temperaturze do czasu aż będzie odchodziło od kości. Smakosze doceniają bardzo smaczny szpik z kości.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)