Nóżki w galarecie
Składniki:
- 2 nóżki wieprzowe (na cztery małe salaterki)
- lisć laurowy
- 5 ziaren ziela anglelskiego
- mała włoszczyzna
- natka pietruszki (kilka listków)
- cytryna
- sól
Oczyszczone i umyte nóżki włożyć do garnka z wodą (tylko żeby je zakryła), dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu ok. 3 godzin (mięso powinno odchodzić od kości). Po zagotowaniu się wywaru zebrać ścięte białko i wyrzucić. Na pół godziny przed końcem gotowania się nóżek dodać obraną włoszczyznę i posolić wywar. Jak nóżki będą już miękkie, wyjąć je łyżką cedzakową, oddzielić mięso od kości i pokroić je na małe kawałki. Przełożyć do salaterek, dodać pokrojoną w krążki marchewkę i zalać przecedzonym przez sitko wywarem. Odstawić do ostygnięcia a potem włożyć do lodówki. Po wyjęciu, przystroić listkami natki. Podawać z kawałkami cytryny, octem albo chrzanem.
Smacznego !