Gravlax z łososia
Składniki:
- Filet świeżego łososia ok. 350 g
- burak
- koperek
- skórka z cytryny
- łyżka chrzanu
- 25 ml wódki
- pół szklanki brązowego cukru
- 80 g soli gruboziarnistej
Łososia umyć, osuszyć. Ułożonego skórką do dołu posypać solą, następnie cukrem. Posmarować chrzanem a potem startym burakiem. Skropić wódką, posypać skórką z cytryny i posiekanym koperkiem. Całość owinąć szczelnie folią spożywczą i ułożyć łososia w naczyniu. Od góry dobrze go obciążyć (inną miską z wodą itp.) Wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie usunąć buraczano – chrzanową warstwę z łososia, pokroić go w cienkie plastry i ułożyć na grzance, cykorii, czy na czym kto lubi. Można podawać z sosem śmietanowo – koperkowym, śmietanowo- chrzanowym czy musztardowym i z cytryną.
Smacznego !