Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Gravlax z łososia z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 18 Grudzień, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Gravlax z łososia

Składniki:
  • Filet świeżego łososia ok. 350 g
  • burak
  • koperek
  • skórka z cytryny
  • łyżka chrzanu
  • 25 ml wódki
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 80 g soli gruboziarnistej
Łososia umyć, osuszyć. Ułożonego skórką do dołu posypać solą, następnie cukrem. Posmarować chrzanem a potem startym burakiem. Skropić wódką, posypać skórką z cytryny i posiekanym koperkiem. Całość owinąć szczelnie folią spożywczą i ułożyć łososia w naczyniu. Od góry dobrze go obciążyć (inną miską z wodą itp.) Wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie usunąć buraczano – chrzanową warstwę z łososia, pokroić go w cienkie plastry i ułożyć na grzance, cykorii, czy na czym kto lubi. Można podawać z sosem śmietanowo – koperkowym, śmietanowo- chrzanowym czy musztardowym i z cytryną.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)