Łopatka jagnięca pieczona
Składniki:
- łopatka jagnięca z kością
- 2 gałązki rozmarynu
- główka czosnku
- 2 marchewki
- 2 cebule
- kilka liści szałwi
- łyżka masła
- oliwa
- sól
- pieprz
Łopatkę natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na patelni, na oliwie połączonej z masłem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć w poprzek marchewki (w kilkucentymetrowej odległości) – na nich będzie ułożona łopatka i w ten sposób będzie się piekła równomiernie od dołu i od góry. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do naczynia. Ułożyć rozmaryn, liście szałwii, przekrojoną na pół główkę czosnku, skorupkami do góry (nie trzeba obierać) Na wszystko położyć łopatkę (skórą do góry), naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku, w 180 stopniach przez 2,5 – 3 godziny.
Smacznego !