Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Łopatka jagnięca pieczona z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 22 Grudzień, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Łopatka jagnięca pieczona

Składniki:
  • łopatka jagnięca z kością
  • 2 gałązki rozmarynu
  • główka czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • kilka liści szałwi
  • łyżka masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Łopatkę natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na patelni, na oliwie połączonej z masłem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć w poprzek marchewki (w kilkucentymetrowej odległości) – na nich będzie ułożona łopatka i w ten sposób będzie się piekła równomiernie od dołu i od góry. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do naczynia. Ułożyć rozmaryn, liście szałwii, przekrojoną na pół główkę czosnku, skorupkami do góry (nie trzeba obierać) Na wszystko położyć łopatkę (skórą do góry), naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku, w 180 stopniach przez 2,5 – 3 godziny.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)