Ciasto z bakaliami i nie tylko
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- 1/4 szklanki oliwy/oleju
- 2 – 3 jabłka
- 10 dkg rodzynek
- 20 dkg orzechów włoskich lub laskowych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ewentualnie tabliczka czekolady
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać jajka, cukier puder, oliwę, obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka, skruszone orzechy, rodzynki i proszek do pieczenia. Składniki wymieszać mikserem. Wstawić do formy (dobrze na papierze do pieczenia) i piec przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni.
Dla amatorów bogatszej wersji: roztopić tabliczkę czekolady w miseczce żaroodpornej ustawionej na rondelku z gotującą się wodą i jak już będzie płynna, posmarować nią wierzch ciasta.
Smacznego !