Boeuf strogonow
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wołowego
- 20 dkg pieczarek
- 4 średnie ogórki kiszone
- cebula
- łyżka ostrej papryki w proszku
- sól
- koncentrat pomidorowy
- łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- śmietana do zup
- wywar z warzyw albo bulion
Mięso pokroić na drobne kawałki, najlepiej w paseczki. Pieczarki i ogórki obrać, pokroić. Mięso posolić, obtoczyć w papryce i obsmażyć na patelni, na oliwie, do czasu aż się lekko zrumieni. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni, na maśle, smażyć pieczarki przez 10 minut. Zeszklić cebulę. Dodać do garnka. Zalać wszystko bulionem (żeby tylko przykrył mięso, pieczarki i cebulę), dodać pokrojony w krążki ogórki. Posolić i dusić na małym ogniu około godziny. Dodać koncentrat pomidorowy (190 g) i dusić dalej przez 5 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, wymieszać i po minucie podawać. Najlepiej z ryżem.
Smacznego !