Gołąbki
Składniki:
- kapusta włoska (duża)
- 1/2 mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego albo wieprzowego
- 10 dkg ryżu
- duża cebula
- 2 jajka
- koncentrat pomidorowy (190 g)
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- 3 łyżki mąki
Kapustę umyć, odciąć głąb. Oderwać liście (delikatnie) i ułożyć je w dużym garnku. Zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić, przełożyć liście na półmisek i odstawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle, na patelni. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jak cebula i ryż ostygną, zmieszać je w misce razem z mięsem. Dodać jajka, sól, pieprz, wymieszać na gładką masę. Tak przygotowany farsz układać na środku każdego liścia kapusty. Zwinąć brzegi (najpierw boczne, potem z góry i z dołu). Gołąbki ułożyć w garnku, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu przez półtorej godziny. Na 10 minut przed końcem, dodać koncentrat pomidorowy. Potem wyjąć gołąbki łyżką cedzakową na półmisek, a do garnka dodać mąkę zmieszaną z zimną wodą (w kubku) żeby zagęścić sos. Jak się zagotuje, polać nim gołąbki na półmisku. Resztę (jak zostaną) przełożyć do garnka i podgrzać następnego dnia.
Smacznego !