Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Gołąbki z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 15 Styczeń, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Gołąbki

Składniki:
  • kapusta włoska (duża)
  • 1/2 mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego albo wieprzowego
  • 10 dkg ryżu
  • duża cebula
  • 2 jajka
  • koncentrat pomidorowy (190 g)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
Kapustę umyć, odciąć głąb. Oderwać liście (delikatnie) i ułożyć je w dużym garnku. Zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić, przełożyć liście na półmisek i odstawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle, na patelni. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jak cebula i ryż ostygną, zmieszać je w misce razem z mięsem. Dodać jajka, sól, pieprz, wymieszać na gładką masę. Tak przygotowany farsz układać na środku każdego liścia kapusty. Zwinąć brzegi  (najpierw boczne, potem z góry i z dołu). Gołąbki ułożyć w garnku, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu przez półtorej godziny. Na 10 minut przed końcem, dodać koncentrat pomidorowy. Potem wyjąć gołąbki łyżką cedzakową na półmisek, a do garnka dodać mąkę zmieszaną z zimną wodą (w kubku) żeby zagęścić sos. Jak się  zagotuje, polać nim gołąbki na półmisku. Resztę (jak zostaną) przełożyć do garnka i podgrzać następnego dnia.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)