Zupa pomidorowa – krem
Składniki:
- 5 dużych pomidorów
- cebula
- 2 marchewki
- pietuszka
- 2 ząbki czosnku ( niekoniecznie )
- łyżeczka suszonego oregano
- listki bazylii
- trochę koperku
- łyżka śmietany ( niekoniecznie )
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka masła
- 3 szklanki wody
- sól
- pieprz
W rondelku podgrzać oliwę z masłem, wrzucić obraną i drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażać przez 3 minuty. Obrane marchewki i pietruszkę pokroić na plasterki – dodać do cebuli i czosnku. Smażyć przez 2 minuty. Pomidory wrzucić na chwilę do wrzącej wody, wyjąć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki ( bez twardych części ). Pomidory i oregano dodać do warzyw, zalać wodą ( 3 szklanki ). Wszystko dusić przez 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Na koniec wszystko zblendować na gładką masę. Można dodać śmietanę, wymieszać, przystroić koperkiem i listkami bazylii.