Pieczone ziemniaki z dodatkami
Składniki:
- kilka ziemniaków
- 2 kotlety karkówki
- 2 plastry boczku wędzonego
- kilka ząbków czosnku (w łupinkach)
- kilka zielonych oliwek
- gałązka rozmarynu
- listki szałwi
- listki bazylii
- papryka w proszku słodka (do obtoczenia kotletów)
- papryka w proszku ostra (do obtoczenia kotletów)
- sól
- listki kolendry albo natki pietruszki do posypania
- łyżka masła
Kotlety rozbić, obtoczyć w paprykach i soli. Obsmażyć na patelni z każdej strony. Odstawić. Jak ostygną, pokroić je w paski. Boczek pokroić też w paski. Ziemniaki obrać, ułożyć na folii aluminiowej, na kratce do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie wysunąć kratkę, dodać kawałki karkówki, boczku, oliwki, zioła, czosnek i łyżkę masła. Wszystko przykryć drugim kawałkiem folii aluminiowej, zawinąć brzegi (żeby masło nie wypłynęło) i piec dalej przez 20 minut. Gotowe, posypać zieleniną.
Smacznego !