Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pieczone ziemniaki z dodatkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 26 Luty, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Pieczone ziemniaki z dodatkami

Składniki:
  • kilka ziemniaków
  • 2 kotlety karkówki
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • kilka ząbków czosnku (w łupinkach)
  • kilka zielonych oliwek
  • gałązka rozmarynu
  • listki szałwi
  • listki bazylii
  • papryka w proszku słodka (do obtoczenia kotletów)
  • papryka w proszku  ostra (do obtoczenia kotletów)
  • sól
  • listki kolendry albo natki pietruszki do posypania
  • łyżka masła
Kotlety rozbić, obtoczyć w paprykach i soli. Obsmażyć na patelni z każdej strony. Odstawić. Jak ostygną, pokroić je w paski. Boczek pokroić też w paski. Ziemniaki obrać, ułożyć na folii aluminiowej, na kratce do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie wysunąć kratkę, dodać kawałki karkówki, boczku, oliwki, zioła, czosnek i łyżkę masła. Wszystko przykryć drugim kawałkiem folii aluminiowej, zawinąć brzegi (żeby masło nie wypłynęło) i piec dalej przez 20 minut. Gotowe, posypać zieleniną.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)