Kluski kładzione z zapiekanymi parówkami
Składniki:
- parówki
- ser żółty – 10 dkg
- musztarda
- łyżka masła
- Ciasto na kluski :
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- pół szklanki gorącej wody
Sałatka:
- rukola
- pomidorki koktailowe
- listki bazylii
- kwiaty sałatkowe (dostępne w niektórych supermarketach)
Do mąki wbić jajka, dodać wodę. Mieszać aż do uzyskania masy (konsystencji gęstej śmietany). W garnku zagotować wodę, posolić, łyżeczką nabierać ciasto i wkładać do wody. Jak kluski wypłyną, gotować je jeszcze przez 5 minut. Gotowe, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Parówki rozkroić wzdłuż (ale nie przekroić) w środek włożyć kawałki sera, pokrojonego wcześniej w słupki. W rondelku rozpuścić masło, ułożyć parówki (częściami z serem do góry), przykryć pokrywką i podgrzewać na średnim ogniu przez 5 minut. Gotowe, ułożyć obok klusek, roztopiony ser posmarować musztardą, kluski polać sosem ze smażenia. Obok, albo w środku potrawy, ułożyć rukolę, na nią przekrojone pomidorki koktajlowe, bazylię i kwiatki.
Smacznego !