Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kluski kładzione z zapiekanymi parówkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 2 Marzec, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kluski kładzione z zapiekanymi parówkami

Składniki:
  • parówki
  • ser żółty – 10 dkg
  • musztarda
  • łyżka masła
  • Ciasto na kluski :
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • pół szklanki gorącej wody
Sałatka:
  • rukola
  • pomidorki koktailowe
  • listki bazylii
  • kwiaty sałatkowe (dostępne w niektórych supermarketach)
Do mąki wbić jajka, dodać wodę. Mieszać aż do uzyskania masy (konsystencji gęstej śmietany). W garnku zagotować wodę, posolić, łyżeczką nabierać ciasto i wkładać do wody. Jak kluski wypłyną, gotować je jeszcze przez 5 minut. Gotowe, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Parówki rozkroić  wzdłuż (ale nie przekroić) w środek włożyć kawałki sera, pokrojonego wcześniej w słupki. W rondelku rozpuścić masło, ułożyć parówki (częściami z serem do góry), przykryć pokrywką i podgrzewać na średnim ogniu przez 5 minut. Gotowe, ułożyć obok klusek, roztopiony ser posmarować musztardą, kluski polać sosem ze smażenia. Obok, albo w środku potrawy, ułożyć rukolę, na nią przekrojone pomidorki koktajlowe, bazylię i kwiatki.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)