Czulent – danie jednogarnkowe
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wołowego (dobrze, żeby nie było zbyt chude)
- 2 cebule
- szklanka fasoli Jaś
- 3/4 szklanki ciecierzycy
- 6 ziemniaków
- 3/4 szklanki pęczaku
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 5 ząbków czosnku
- 2, 3 łyżki smalcu z gęsi
- 4 liście laurowe (najlepiej świeże)
- sól
- pieprz
- garnek – najlepiej z grubym dnem
Mięso pokroić na ok. dwucentymetrowe kawałki. Posolić. Obsmażyć je w garnku na smalcu. Kaszę wypłukać, fasolę i ciecierzycę moczyć przez dwie godziny. Ciecierzycę gotować w wodzie, w drugim garnku (nie solić) przez pół godziny. Ziemniaki obrać, pokroić je w dość dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Do garnka z obsmażonym mięsem włożyć: fasolę, cebule, ziemniaki, ciecierzycę i kaszę. Dodać liście laurowe, pieprz i ząbki czosnku (mogą być w łupinach). Wszystko zalać bulionem, doprawić pieprzem, przykryć pokrywką i gotować przez pół godziny. Po tym czasie, zdjąć pokrywkę, garnek owinąć folią aluminiową (od dołu i od góry – nic się nie przypali) i wstawić do piekarnika. Piec przez 4 godziny w temperaturze 160 stopni.
Smacznego !