Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Czulent – danie jednogarnkowe z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 8 Marzec, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Czulent – danie jednogarnkowe

Składniki:
  • 1/2 kg mięsa wołowego (dobrze, żeby nie było zbyt chude)
  • 2 cebule
  • szklanka fasoli Jaś
  • 3/4 szklanki ciecierzycy
  • 6 ziemniaków
  • 3/4 szklanki pęczaku
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2, 3 łyżki smalcu z gęsi
  • 4 liście laurowe (najlepiej świeże)
  • sól
  • pieprz
  • garnek – najlepiej z grubym dnem
Mięso pokroić na ok. dwucentymetrowe kawałki. Posolić. Obsmażyć je w garnku na smalcu. Kaszę wypłukać, fasolę i ciecierzycę moczyć przez dwie godziny. Ciecierzycę gotować w wodzie, w drugim garnku (nie solić) przez pół godziny. Ziemniaki obrać, pokroić je w dość dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Do garnka z obsmażonym mięsem włożyć: fasolę, cebule, ziemniaki, ciecierzycę i kaszę. Dodać liście laurowe, pieprz i ząbki czosnku (mogą być w łupinach). Wszystko zalać bulionem, doprawić pieprzem, przykryć pokrywką i gotować przez pół godziny. Po tym czasie, zdjąć pokrywkę, garnek owinąć folią aluminiową (od dołu i od góry – nic się nie przypali) i wstawić do piekarnika. Piec przez 4 godziny w temperaturze 160 stopni.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)