Paella z krewetkami.
Składniki:
- 225 g dużych krewetek
- 3/4 szklanki ryżu
- papryka średnia albo pół dużej papryki
- marchewka
- cebula
- pół szklanki mrożonego groszku
- 2 pomidory
- 6 ząbków czosnku
- papryczka chili
- szczypta szafranu
- natka pietruszki
- półtorej szklanki bulionu (więcej nie, ponieważ pomidory puszczą sok)
- 5 łyżek oliwy
Na głębokiej patelni (ale nie woku) rozgrzać oliwę. Wrzucić do niej obraną i pokrojoną marchewkę, paprykę (bez gniazd nasiennych), chili, pokrojoną cebulę i 3 ząbki czosnku. Po 5 minutach dodać ryż. Mieszać i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, groszek, szafran i bulion. Od tego czasu nie mieszać potrawy. Można lekko potrząsać patelnią. Przykryć pokrywką i podgrzewać na małym ogniu przez 30 minut. Ryż musi wchłonąć płyny. Na drugiej patelni, na rozgrzaną oliwę, wrzucić krewetki z pokrojonymi (nie za drobno) trzema ząbkami czosnku i połową posiekanej natki pietruszki. Smażyć przez kilka minut do czasu aż krewetki będą różowe. Gotowe, dodać do potrawy z ryżem (razem z sosem) i dusić pod przykryciem jeszcze przez dwie minuty. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
Smacznego!