Kurczak po tajsku z warzywami
Składniki:
- Pierś kurczaka – podwójna
- pół selera
- 2 średnie marchewki
- cebula
- pół papryki
- 2 papryczki ostre
- por
- kawałek białej kapusty ( 1/4 małej główki )
- 2 cm korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki groszku zielonego z puszki
- sól
- 5 łyżek oliwy
- trawa cytrynowa – jedna gałązka (bywa w sklepach z azjatycką żywnością i w niektórych supermarketach)
- pasta żółta curry (bywa w sklepach z azjatycką żywnością)
- puszka mleka kokosowego
Kurczaka pokroić w dość cienkie paski albo w kostkę. Posolić i obsmażyć na oliwie na patelni (najlepiej głębokiej). Odstawić. Marchewki, seler obrać i pokroić w słupki, pora w krążki. Paprykę i chili pokroić w paski, czosnek posiekać, kapustę poszatkować. Wszystko smażyć na drugiej patelni, na oliwie przez 10 minut. Posolić. Mieszać. Warzywa przełożyć do patelni z kurczakiem, dodać groszek, obrany i starty imbir, pastę curry, trawę cytrynową (trochę rozgnieść) i mleko kokosowe. Wszystko wymieszać i podgrzewać pod przykryciem przez 10 minut.
Smacznego !