Żurek z chrzanem
Składniki:
- 2 białe kiełbaski
- 10 dkg wędzonego boczku
- 5 kiełbasek parzonych
- 1 pietruszka
- 2 marchewki (średnie)
- mały kawałek selera
- por
- cebula
- 3 – 4 ziemniaki (niekoniecznie)
- ząbek czosnku
- 2 szklanki żurku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 jajka
- 100 g śmietany
- 4 łyżeczki chrzanu
- sól
- pieprz
- koperek
Warzywa obrać, umyć, pokroić. Wrzucić do garnka z surową kiełbasą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalać wszystko wodą – tak żeby zawartość była przykryta i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodać kiełbaski parzone i gotować dalej przez 10 minut. Odcedzić wywar (warzyw nie wyrzucać). Boczek drobno pokroić, usmażyć, na maśle, na patelni. Cebulę z czosnkiem zeszklić na drugiej. Dodać do przecedzonego wywaru (bez boczku). Dodać żurek, białe warzywa, majeranek – zagotować. Potem wszystko zmiksować. Śmietanę zmieszać z chrzanem, doprawić solą i pieprzem, dodać do żurku. Zmiksować. Podgrzać zupę i podawać z wcześniej ugotowanymi jajkami na twardo, boczkiem, pokrojonymi kiełbaskami, marchewką w plasterkach i zieleniną.
Smacznego !