Półmisek wielkanocny
Składniki:
- pół kurczaka
- 2, 3 białe kiełbaski
- cebula biała
- cebula czerwona
- kilka ząbków czosnku
- 1,2 jabłka (najlepiej twarde)
- pieprz cayenne
- papryka w proszku słodka
- smalec (dobry jest z gęsi), albo kilka łyżek oliwy
- roszponka do przybrania (albo inna zielenina)
- sól
Kurczaka umyć, posolić, posypać pieprzem cayenne i papryką w proszku. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 2 godziny. Podlewać niewielką ilością wody. Po godzinie przykryć folią aluminiową. Gotowego, przekroić na pół, jedną połówkę zostawić na inne danie, drugą podzielić na części. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Między kawałkami kurczaka położyć kiełbaski (dobrze lekko je naciąć), ćwiartki cebuli białej i czerwonej, jabłka i ząbki czosnku (mogą być w łupinkach). Wszystko polać oliwą albo posmarować kawałkami smalcu. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku, w 180 stopniach przez pół godziny. Po piętnastu minutach zdjąć folię. Gotowe danie przystroić zieleniną.
Smacznego !