Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Półmisek wielkanocny z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 28 Marzec, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Półmisek wielkanocny

Składniki:
  • pół kurczaka
  • 2, 3 białe kiełbaski
  • cebula biała
  • cebula czerwona
  • kilka ząbków czosnku
  • 1,2 jabłka (najlepiej twarde)
  • pieprz cayenne
  • papryka w proszku słodka
  • smalec (dobry jest z gęsi), albo kilka łyżek oliwy
  • roszponka do przybrania (albo inna zielenina)
  • sól
Kurczaka umyć, posolić, posypać pieprzem cayenne i papryką w proszku. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 2 godziny. Podlewać niewielką ilością wody. Po godzinie przykryć folią aluminiową. Gotowego, przekroić na pół, jedną połówkę zostawić na inne danie, drugą podzielić na części. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Między kawałkami kurczaka położyć kiełbaski (dobrze lekko je naciąć), ćwiartki cebuli białej i czerwonej, jabłka i ząbki czosnku (mogą być w łupinkach). Wszystko polać oliwą albo posmarować kawałkami smalcu. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku, w 180 stopniach przez pół godziny. Po piętnastu minutach zdjąć folię. Gotowe danie przystroić zieleniną.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)