Naleśniki z truskawkami
Składniki:
- Półtorej szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki wody mineralnej
- 2 jajka
- masło ( łyżeczka do smażenia każdego naleśnika)
- truskawki (trzy na jeden naleśnik)
- śmietana
- łyżka cukru
- syrop klonowy albo z agawy do polania
- listki szałwii, mięty albo bazylii
Mąkę połączyć z jajkami, mlekiem i wodą. Wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozgrzać masło, rozprowadzić je na całości patelni. Łyżką do zup nabierać masę naleśnikową, kłaść na środku patelni i rozprowadzić na całą patelnię (ruszając ją na cztery strony). Po minucie przełożyć naleśnik na drugą stronę. Powinien być lekko zarumieniony z obu stron. Gotowy, przełożyć na półmisek, na patelni rozpuścić następną porcję masła i robić jak wyżej aż do wyczerpania masy. Naleśniki zwinąć z obu stron, polać śmietaną zmieszaną z łyżką cukru, umyte truskawki pokroić na ćwiartki, ułożyć na śmietanie i polać je na górze pozostałą śmietaną. Na koniec wszystkie naleśniki polać syropem klonowym i przystroić listkami szałwii, mięty albo bazylii.
Smacznego !