Zupa wiosenna
Składniki:
- 25 dag chudego mięsa wołowego albo drobiowego
- młoda włoszczyzna
- 5 młodych ziemniaków
- papryka
- dymka
- 4 listki tajskiej bazylii (niekoniecznie)
- groszek zielony
- 4 pomidory
- śmietana
- łyżka masła
- natka pietruszki
Mięso gotować w 2,5 litrach wody przez półtorej godziny (drobiowe przez 40 minut). Włoszczyznę obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, dymkę umyć. Wszystko pokroić i smażyć na maśle przez 10 minut. Dodać obrane ze skórki pomidory. Dusić aż pomidory się rozpadną. Na 20 minut przed końcem gotowania się wywaru z mięsem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić i gotować dalej przez 10 minut. Następnie dodać duszone warzywa z patelni, listki bazylii i gotować przez 10 minut. Do gotowej zupy dodać śmietanę i natkę pietruszki.
Smacznego !