Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Botwinka z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 23 Maj, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Botwinka


Składniki:

  • duży pęczek botwiny
  • burak
  • 2 małe marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • sok z cytryny – 2,3 łyżki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 800 ml bulionu
  • natka pietruszki

Warzywa obrać, umyć, botwinę umyć dokładnie, zostawić liście i łodyżki. Marchewki, pietruszkę i seler pokroić w kostkę/krążki. Bulion zagotować, zmniejszyć ogień na średni, wrzucić warzywa. Gotować przez 10 minut. Potem dodać pokrojone liście (razem z łodyżkami) botwiny. Dodać do wywaru. Gotować przez 10 minut. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na koniec śmietanę i natkę pietruszki.

Smacznego!

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)