Makaron z cukinią
Składniki:
- makaron świeży w opakowaniu próżniowym (do kupienia w sklepach z włoską żywnością) – pół paczki. Albo zwykły – spaghetti.
- 2 cukinie
- 4 pomidory
- cebula
- oliwa – 5 łyżek
- łyżka masła
- natka pietruszki
- ser żółty twardy
- sól
Cukinie i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie, połączonej z masłem, na patelni przez 10 minut. Po tym czasie dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory. Wszystko dusić przez 6,7 minut. Posolić. Dodać makaron (świeży bez uprzedniego gotowania, spaghetti ugotowany w osolonej wodzie na al dente). Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywką i dusić przez 3 minuty. Ułożyć kawałki sera, podgrzewać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
Smacznego !