Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ogórki małosolne/kiszone z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 12 Czerwiec, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Ogórki małosolne/kiszone

Składniki:
  • 2 kg małych, jędrnych ogórków gruntowych
  • jedna łyżka soli na litr wody
  • kilka centymetrów chrzanu na słoik
  • liść laurowy na słoik
  • 1,2 liście wiśni na słoik
  • baldachim kopru na słoik
  • liść chrzanu na słoik
  • 2 ząbki młodego czosnku na słoik
Zagotować wodę z solą. Odstawić aż będzie letnia. Ogórki umyć, oderwać suche ogonki, osuszyć. W słoiku układać ogórki pionowo (jaśniejszą częścią do góry). Do każdego słoika dodać koper, liść chrzanu, liść wiśni, liść laurowy, czosnek. Zalać letnią, osoloną wodą. Słoiki przykryć, obciążyć ale tak, żeby dochodziło do wnętrza powietrze. Odstawić. Po dwóch dniach, przy ciepłej temperaturze, mamy ogórki małosolne, po kilku – kiszone. Wtedy słoiki zakręcić i wstawić do lodówki.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)