Kotlety mielone z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
1. Składniki na kotlety (wychodzi 16 średnich kotletów):
- 1 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
- 2 kajzerki
- jajko
- papryka
- 2 średnie cebule
- kilka gałązek koperku
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- bułka tarta – mniej więcej 3/4 szklanki – można mniej. Chodzi o to, aby masa nie była zbyt wodnista ale też nie za twarda.
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
2. Inne składniki:
- 5 łyżek oliwy
- łyżka masła
- ziemniaki
- ogórki kiszone, mizeria albo inne dodatki według uznania.
Kajzerki moczyć w zimnej wodzie przez 15 minut. Odcisnąć. Wymieszać z mięsem, posiekanymi : natką i koperkiem, drobno pokrojonymi: papryką i cebulami. Dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Masa powinna być mokra, dość zwarta, odchodząca od dłoni. Formować kotlety i smażyć na oliwie połączonej z masłem przez 20 minut. Co 2 minuty odwracać. Na 5 minut przed końcem przykryć pokrywką albo folią aluminiową. Ziemniaki obrać, naciąć (jak na zdjęciu), ułożyć na papierze do pieczenia (na kratce , polać oliwą i piec w 180 stopniach przez godzinę. Na 10 minut przed końcem, zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Smacznego !