Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kotlety mielone z pieczonymi ziemniakami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 25 Czerwiec, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kotlety mielone z pieczonymi ziemniakami

Składniki:
1. Składniki na kotlety (wychodzi 16 średnich kotletów):
  • 1 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
  • 2 kajzerki
  • jajko
  • papryka
  • 2 średnie cebule
  • kilka gałązek koperku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta – mniej więcej 3/4 szklanki – można mniej. Chodzi o to, aby masa nie była zbyt wodnista ale też nie za twarda.
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

2. Inne składniki:

  • 5 łyżek oliwy
  • łyżka masła
  • ziemniaki
  • ogórki kiszone, mizeria albo inne dodatki według uznania.
Kajzerki moczyć w zimnej wodzie przez 15 minut. Odcisnąć. Wymieszać z mięsem, posiekanymi : natką i koperkiem, drobno pokrojonymi: papryką i cebulami. Dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Masa powinna być mokra, dość zwarta, odchodząca od dłoni. Formować kotlety i smażyć na oliwie połączonej z masłem przez 20 minut. Co 2 minuty odwracać. Na 5 minut przed końcem przykryć pokrywką albo folią aluminiową. Ziemniaki obrać, naciąć (jak na zdjęciu), ułożyć na papierze do pieczenia (na kratce , polać oliwą i piec w 180 stopniach przez godzinę. Na 10 minut przed końcem, zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)