Ciasto z brzoskwiniami
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- śmietanka 30 procentowa, 400 ml
- pół szklanki cukru pudru
- 2 duże brzoskwinie
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Śmietankę lekko podgrzać z cukrem pudrem. Odstawić z ognia. Dodać mąkę, jajka, wszystko zmiksować (do konsystencji budyniu). Brzoskwinie pokroić na cząstki, podgrzać w rondelku aż zmiękną (ale żeby się nie rozpadły). Ciasto przelać do formy (może być naczynie żaroodporne), ułożyć przestygnięte brzoskwinie. Piec w piekarniku przez 40 minut w 170 stopniach. Nie wyjmować od razu z piekarnika, bo opadnie. Poczekać ok. 30 minut. Gotowe, posypać cukrem pudrem.
Smacznego !