Aromatyczne kawałki kurczaka
Składniki:
- pałeczki kurczaka (małe nóżki)
- udka bez kości
- 10 listków tajskiej bazylii
- 5 ząbków czosnku
- przyprawa do kurczaków (albo zmieszane papryki ostra ze słodką)
- 1,3 szklanki oliwy
- sól
W naczyniu żaroodpornym zmieszać oliwę z przyprawami. Włożyć do takiej zaprawy posolone kawałki kurczaka (obtoczyć w zaprawie z każdej strony). Dodać listki bazylii i obrane, pokrojone ząbki czosnku. Trzymać pod folią spożywczą, w lodówce przez 10 godzin. Potem piec w 180 stopniach przez godzinę. Od czasu do czasu mięso odwracać i podlać gorącą wodą (pół szklanki). Przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez 15 minut. Kawałki kurczaka podawać z żurawiną, konfiturami, porzeczkami.
Smacznego !