Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Aromatyczne kawałki kurczaka z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 11 Lipiec, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Aromatyczne kawałki kurczaka

Składniki:
  • pałeczki kurczaka (małe nóżki)
  • udka bez kości
  • 10 listków tajskiej bazylii
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawa do kurczaków  (albo zmieszane papryki ostra ze słodką)
  • 1,3 szklanki oliwy
  • sól
W naczyniu żaroodpornym zmieszać oliwę z przyprawami. Włożyć do takiej zaprawy posolone kawałki kurczaka (obtoczyć w zaprawie z każdej strony). Dodać listki bazylii i obrane, pokrojone ząbki czosnku. Trzymać pod folią spożywczą, w lodówce przez 10 godzin. Potem piec w 180 stopniach przez godzinę. Od czasu do czasu mięso odwracać i podlać gorącą wodą (pół szklanki). Przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez 15 minut. Kawałki kurczaka podawać z żurawiną, konfiturami, porzeczkami.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)