Kurczak w zielonym curry
Składniki:
- pierś kurczaka
- cebula
- 1-2 łyżki pasty zielonej pasty curry (do kupienia w sklepach/działach z azjatycką żywnością)
- listki kolendry
- kilka strąków zielonej fasoli (do kupienia j.w.)
- łyżka oleju
- łyżka sosu rybnego
- papryka (mała)
- szczypior
- półtorej szklanki mleka kokosowego
- pół szklanki wody
- 2 łyżki soku z limonki (albo główka trawy cytrynowej)
- łyżeczka brązowego cukru
- starta skórka z limonki
Olej rozgrzać w woku lub głębokiej patelni, dodać posiekaną cebulę oraz pastę curry. Mieszając, smażyć przez minutę. Wlać mleko kokosowe i wodę. Po zagotowaniu, dodać pokrojoną na cienkie kawałki pierś kurczaka, pokrojoną paprykę, szczypior i fasolę. Gotować 20 minut na średnim ogniu. Następnie dodać kolendrę, sok i startą skórkę z limonki, cukier i sos rybny. Wymieszać. Po minucie podawać. Najlepiej z ryżem.
Smacznego !