Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kurczak w zielonym curry z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 25 Sierpień, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kurczak w zielonym curry

Składniki:
  • pierś kurczaka
  • cebula
  • 1-2 łyżki pasty zielonej pasty curry (do kupienia w sklepach/działach z azjatycką żywnością)
  • listki kolendry
  • kilka strąków zielonej fasoli (do kupienia j.w.)
  • łyżka oleju
  • łyżka sosu rybnego
  • papryka (mała)
  • szczypior
  • półtorej szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki soku z limonki (albo główka trawy cytrynowej)
  • łyżeczka brązowego cukru
  • starta skórka z limonki
Olej rozgrzać w woku lub głębokiej patelni, dodać posiekaną cebulę oraz pastę curry. Mieszając, smażyć przez minutę. Wlać mleko kokosowe i wodę. Po zagotowaniu, dodać pokrojoną na cienkie kawałki pierś kurczaka, pokrojoną paprykę, szczypior i fasolę. Gotować 20 minut na średnim ogniu. Następnie dodać kolendrę, sok i startą skórkę z limonki, cukier i sos rybny. Wymieszać. Po minucie podawać. Najlepiej z ryżem.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)