Paella nie tylko z krewetkami
Składniki:
- szklanka ryżu
- 2 małe marchewki
- 3/4 szklanki mrożonego groszku
- papryka
- kilka krewetek (albo 1 pierś z kurczaka)
- 2, 3 chili
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżki masła (jedna do smażenia krewetek albo kurczaka)
- koperek albo natka pietruszki
Na dużej patelni rozpuścić masło z oliwą. Wrzucić obrane i pokrojone cebule, marchewki, paprykę i chili. Smażyć przez 2, 3 minuty. Dodać ryż, posolić i smażyć przez 8 minut. Od czasu do czasu mieszać. Dodać groszek, obrane ze skórki i posiekane pomidory i podlać szklanką gorącej wody. Przykryć pokrywką i dusić wszystko na małym ogniu przez 20 minut. Nie mieszać. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki razem z czosnkiem (albo pokrojoną w bardzo cienkie paski pierś kurczaka). Smażyć przez 3 minuty. Na 5 minut przed końcem duszenia się paelli, dodać do niej krewetki wraz z sosem (albo kawałki kurczaka). Gotowe danie posypać zieleniną.
Smacznego !