Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Paella nie tylko z krewetkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 7 Wrzesień, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Paella nie tylko z krewetkami

Składniki:
  • szklanka ryżu
  • 2 małe marchewki
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku
  • papryka
  • kilka krewetek (albo 1 pierś z kurczaka)
  • 2, 3 chili
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki masła (jedna do smażenia krewetek albo kurczaka)
  • koperek albo natka pietruszki
Na dużej patelni rozpuścić masło z oliwą. Wrzucić obrane i pokrojone cebule, marchewki, paprykę i chili. Smażyć przez 2, 3 minuty. Dodać ryż, posolić i smażyć przez 8 minut. Od czasu do czasu mieszać. Dodać groszek, obrane ze skórki  i posiekane pomidory i podlać szklanką gorącej wody. Przykryć pokrywką i dusić wszystko na małym ogniu przez 20 minut. Nie mieszać. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki razem z czosnkiem (albo pokrojoną w bardzo cienkie paski pierś kurczaka). Smażyć przez 3 minuty. Na 5 minut przed końcem duszenia się paelli, dodać do niej krewetki wraz z sosem (albo kawałki kurczaka). Gotowe danie posypać zieleniną.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)