Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Gąski i podgrzybki marynowane z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 14 Wrzesień, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Gąski i podgrzybki marynowane

Składniki:
  • grzyby – gąski, podgrzybki - świeże
  • ocet 10 & – jedna szklanka octu na 4 szklanki wody
  • sól (3 duże łyżki soli do gotowania grzybów na 4 litrowy garnek z wodą)
  • łyżeczka soli do zalewy
  • 5 łyżek cukru
  • kilka liści laurowych
  • 9, 10 ziaren ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
Kapelusze i małe grzybki z trzonkami gotować przez 10 minut w czterolitrowym garnku z wodą, z trzema łyżkami soli. Woda powinna przykrywać grzyby.
Zalewa:  do pięciu szklanek wody dodać 1 i 1/3 szklanki octu, łyżeczkę soli (więcej nie, bo grzyby się gotowały w mocno osolonej wodzie) i pięć kopiastych łyżek cukru. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Odcedzone grzyby włożyć do słoików, zalać zalewą i pasteryzować przez 20 minut.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)