Gąski i podgrzybki marynowane
Składniki:
- grzyby – gąski, podgrzybki - świeże
- ocet 10 & – jedna szklanka octu na 4 szklanki wody
- sól (3 duże łyżki soli do gotowania grzybów na 4 litrowy garnek z wodą)
- łyżeczka soli do zalewy
- 5 łyżek cukru
- kilka liści laurowych
- 9, 10 ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
Kapelusze i małe grzybki z trzonkami gotować przez 10 minut w czterolitrowym garnku z wodą, z trzema łyżkami soli. Woda powinna przykrywać grzyby.
Zalewa: do pięciu szklanek wody dodać 1 i 1/3 szklanki octu, łyżeczkę soli (więcej nie, bo grzyby się gotowały w mocno osolonej wodzie) i pięć kopiastych łyżek cukru. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Odcedzone grzyby włożyć do słoików, zalać zalewą i pasteryzować przez 20 minut.
Smacznego !