Pasta z dyni
Składniki:
- dynia Hokkaido
- łyżka masła
- ewentualnie dodatki:
- szczypta soli
- odrobina imbiru
- chili
Dynię włożyć do piekarnia i piec w temperaturze 200 stopni przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, dynię położyć na desce (albo na talerzu) i delikatnie obierać ze skóry. Ta, bardzo łatwo odchodzi, podobnie jak z awocado. Miąższ z masłem przełożyć do rondelka. Dusić wraz z dodatkami (startym imbirem, solą i chili) przez kilka minut. Dodatki nie są konieczne, ponieważ sama pasta z dyni jest słodka i smaczna. Nie trzeba miksować. Dynia po upieczeniu jest bardzo miękka. Wystarczy wymieszać ją łyżką. Środek wraz z pestkami przełożyć na sitko (umyć je i pozostawić do wyschnięcia. Potem można dodać do pasty albo zjeść same pestki).
Smacznego !