Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pasta z dyni z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 5 Październik, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Pasta z dyni

Składniki:
  • dynia Hokkaido
  • łyżka masła
  • ewentualnie dodatki:
    • szczypta soli
    • odrobina imbiru
    • chili
Dynię włożyć do piekarnia i piec w temperaturze 200 stopni przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, dynię położyć na desce (albo na talerzu) i delikatnie obierać ze skóry. Ta, bardzo łatwo odchodzi, podobnie jak z awocado. Miąższ z masłem przełożyć do rondelka. Dusić wraz z dodatkami (startym imbirem, solą i chili) przez kilka minut. Dodatki nie są konieczne, ponieważ sama pasta z dyni jest słodka i smaczna. Nie trzeba miksować. Dynia po upieczeniu jest bardzo miękka. Wystarczy wymieszać ją łyżką. Środek wraz z pestkami przełożyć na sitko (umyć je i pozostawić do wyschnięcia. Potem można dodać do pasty albo zjeść same pestki).
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)