Zupa krewetkowa
Składniki:
- 10 krewetek tygrysich
- pół pora (albo dymka ze szczypiorem)
- 2 pomidory
- papryczka chili
- pół papryki zielonej
- gałązka trawy cytrynowej (albo starta skórka z cytryny, limonki)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 l bulionu krewetkowego (ewentualnie warzywnego)
- ok 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka oleju sezamowego
Warzywa umyć. Por pokroić w krążki, paprykę w paski (bez gniazda nasiennego), chili posiekać, trawę cytrynową rozgnieść, imbir (bez skórki ) zetrzeć na tarce. Na patelni lekko rozgrzać oleje, wrzucić składniki i krewetki. Smażyć przez 2 minuty (mieszać). Dodać sos rybny. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, posiekać i dodać do krewetek. Po minucie dodać bulion. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodać mleko kokosowe. Dobrze posypać zieleniną, na przykład, kolendrą.
Smacznego!