Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pieczone żeberka z kaszą gryczaną z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 29 Listopad, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Pieczone żeberka z kaszą gryczaną

Składniki:
  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • szklanka kaszy gryczanej
  • łyżeczka zielonego pieprzu tłuczonego
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżka świeżego tymianku
  • sól
  • olej/oliwa – 1/3 szklanki
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka masła
Kaszę gryczaną zagotować w 3 szklankach lekko osolonej wody. Dodać masło. Garnek zawinąć w koc na pół godziny (może być dłużej). Żeberka umyć, posolić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać słodką papryką, obtoczyć w pieprzu, posypać tymiankiem. Między żeberkami ułożyć czosnek w łupinkach. Wszystko polać olejem/oliwą i piec w piekarniku, w 180 stopniach, przez półtorej godziny. Po pół godzinie podlać gorącą wodą (pół szklanki).
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)