Pieczone żeberka z kaszą gryczaną
Składniki:
- 1 kg wieprzowych żeberek
- szklanka kaszy gryczanej
- łyżeczka zielonego pieprzu tłuczonego
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżka świeżego tymianku
- sól
- olej/oliwa – 1/3 szklanki
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka masła
Kaszę gryczaną zagotować w 3 szklankach lekko osolonej wody. Dodać masło. Garnek zawinąć w koc na pół godziny (może być dłużej). Żeberka umyć, posolić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać słodką papryką, obtoczyć w pieprzu, posypać tymiankiem. Między żeberkami ułożyć czosnek w łupinkach. Wszystko polać olejem/oliwą i piec w piekarniku, w 180 stopniach, przez półtorej godziny. Po pół godzinie podlać gorącą wodą (pół szklanki).
Smacznego !